Veliki povratak Demi Moore u šokantnom, ali i briljantnom hororu “Supstanca”!

Nakon premijere u Cannesu film SUPSTANCA dobio je ovacije publike u trajanju od 13 minuta, a ovoga je vikenda premijerno prikazan u Torontu!

Jeste li ikada sanjali o boljoj verziji sebe? Mlađoj? Ljepšoj? Seksipilnijoj? Isprobajte SUPSTANCU! Samo jedna injekcija otključat će vaš DNK i osloboditi vašu drugu verziju. Bolju. Zdraviju. Savršeniju. Ovaj intrigantan i naočigled jednostavan uvod samo je početak zapleta šokantnog, ali i briljantnog horora SUPSTANCA koji od idućeg četvrtka, 19. rujna započinje s prikazivanjem u domaćim kinima. Film je to kojeg je napisala i režirala Coralie Fargeat, francuska filmašica koja iza sebe već ima nekoliko originalnih uradaka na čelu s “Osvetom” iz 2017. godine koji je privukao pozornost javnosti. No, SUPSTANCA je potpuno novi nivo filmskog stvaralaštva, žanr body horora kakav se rijetko viđa, a u kojem se ne skrivaju utjecaji najvećih redatelja kao što su Paul Verhoeven, David Cronenberg pa čak i David Lynch. Horor SUPSTANCA toliko je šokantan da sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a s time se slaže i njegova glavna zvijezda Demi Moore. Iako se SUPSTANCA ne može nazvati njezinim povratničkim filmom – najviše zbog toga što glumica zapravo nigdje nije otišla već konstantno snima nove projekte – Fargeatin film svakako predstavlja veliki iskorak za Moore koja je u jednom trenutku devedesetih godina prošlog stoljeća postala najplaćenijom glumicom na planeti. Nastupom u ovom filmu Moore pokazuje iznimnu hrabrost u potretiranju sredovječne i danas zaboravljene, a nekada velike glumačke zvijezde: “Prva misao koju sam imala nakon što sam pročitala scenarij bila je da bi ovo mogao biti genijalan projekt ili potpuna katastrofa”, u intervjuu za Deadline povodom premijere na festivalu u Torontu izjavila je glumica Moore te nadodala: “Riječ je o iznimno kompleksnoj, ali i vrlo obogaćenoj ulozi koju je savršeno napisala Coralie Fargeat”. Horor SUPSTANCA u domaća kina stiže u četvrtak, 19. rujna.

Elisabeth Sparkle nekadašnja je filmska zvijezda, koja je produkcije namijenjene velikom ekranu zamijenila proizvodnjom videa za tjelovježbu. No iako izgleda izvrsno, s 50 godina sve joj se više vrata zatvara. Igrom slučaja do nje dolazi neobičan prijedlog: tajanstveni laboratorij nudi joj uzorak Supstance, čudotvorne tvari koja će joj pomoći da ponovno probudi mlađu, ljepšu i savršeniju verziju sebe. No sve dolazi sa cijenom, a ova će biti prilično visoka…

Horor SUPSTANCA premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu gdje je postao najvećom senzacijom kompletnog festivala. Natjecao se u službenoj konkurenciji za glavnu nagradu Zlatna palma, a na kraju je Coralie Fargeat osvojila nagradu za najbolji scenarij. “Bila je ovo jedna luda vožnja”, izjavila je u Cannesu redateljica i scenaristica SUPSTANCE, filma kojeg su kritičari odmah prozvali hororom s izrazito feminističkom notom. Riječ je o nadahnutoj, zabavnoj, ali i grotesknoj satiri na suvremeni Hollywood te način na koji se u njemu tretiraju žene. Kritika je isto tako hvalila hrabar, autoironičan nastup Demi Moore u glavnoj ulozi, kao i Fargeatinu zaigranu režiju te nepogrešivi osjećaj za grotesku i crni humor. Nakon premijerne projekcije u Cannesu SUPSTANCA je dobila ovacije publike u trajanju od čak 13 minuta što je apsolutno najduži aplauz kojeg je ijedan film dobio na ovogodišnjem izdanju tog najglamuroznijeg i najpoznatijeg filmskog festivala u svijetu. Ovog je, pak, vikenda SUPSTANCA doživjela svoju premijeru u Sjevernoj Americi, točnije na filmskom festivalu u Torontu gdje je također izazvala iznimno pozitivne reakcije kritike i publike. Pored Demi Moore u filmu su glavne uloge ostvarili Margaret Qualley koja tumači mlađu verziju istog lika te nezaboravni Dennis Quaid kao ljigavi voditelj televizijske mreže. Njegova je uloga prvenstveno bila namijenjena Rayu Liotti koji ju je i dobio u veljači 2022. godine, ali glumac je nažalost preminuo prije početka snimanja. Na pozornici nakon projekcije u Torontu pojavile su se Moore, Qualley i Fargeat uz ovacije publike: “Scenarij je bio istovremeno uzbudljiv i potpuno lud”, izjavila je mlada Margaret Qualley, a Moore se nadovezala: “Činjenica što je film zbog scenarija mogao biti ili uspjeh ili potpuna katastrofa dala mu je tu dozu uzbudljivosti preuzimanja rizika zbog toga što se radi o iznimno kreativnom pristupu obradi ovakvih tema”.

Prema mišljenju mnogih kritičara koji su do danas uspjeli vidjeti film, Demi Moore upravo je u SUPSTANCI ostvarila možda i najbolju ulogu vlastite karijere. Sama glumica izjavila je da je bila iznimno nervozna u vezi snimanja scena golotinje budući da ima 61 godinu te da se osjećala vrlo ranjivo. No, hrabrost je pronašla u svojoj mlađoj filmskoj partnerici Margaret Qualley koja je glumila njezinu mlađu verziju, a koja je također imala scene potpune golotinje: “U Margaret sam pronašla nekoga tko mi je bio izvrsnom partnericom te s kim sam se osjećala sigurnom. Tijekom snimanja postale smo jako bliske te smo oboje razumjele koliko su zapravo sve te scene golotinje u filmu apsurdne”, izjavila je Moore. “Šokantno remek-djelo horor žanra”, “Pulsirajuća, nabrijana čista zabava”, “Uzbudljivo ekstreman i ludo ambiciozan”, “Nitko tko pogleda ovaj film neće ga moći zaboraviti”, “Hrabar, krvav i briljantan”, “Margaret Qualley je senzacionalna”, “Razjareni filmski urlik”, “Ovo će vrlo vjerojatno postati vaš novi najdraži horor film” samo su neke od kritika kojima je struka nahvalila Fargeatino djelo prozivajući ga iznimno originalnim i svježim u ovogodišnjoj filmskoj ponudi. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, horor SUPSTANCA skupio je 92% pozitivnih ocjena, a postotak je temeljen na preko 60 zaprimljenih tekstova. Široka publika će tek dati svoj konačan sud, jer film u SAD-u kreće s prikazivanjem od 20. rujna dok će ga naši gledatelji moći vidjeti već od četvrtka, 19. rujna u CineStaru i ostalim kinima.

Horor SUPSTANCA definitivno nije za svakoga. Na nekoliko do sada održanih pretpremijernih projekcija u svijetu, uključujući i Hrvatsku, zabilježeni su slučajevi ranijih odlazaka s filma zbog nemogućnosti gledatelja da izdrže šokantne scene koje su prikazane u filmu. Upravo iz tog razloga rejting filma je 18 te se svakako preporuča da film ne gledaju oni slabijeg želuca. Međutim, velika većina onih koji su pogledali film SUPSTANCA do kraja oduševljeni su istim te stoga ne čudi visoka ocjena na popularnoj IMDb stranici (7,9/10).

Briljantni horor SUPSTANCA u domaća kina stiže u četvrtak, 19. rujna!

Povezane vijesti