Požuda, ljubav i nasilje glavni su aduti akcijskog krimića “Ljubav i krvoproliće”!

Kristen Stewart u još jednoj sjajnoj ulozi kao članica kriminalne obitelji koja kreće u osvetu!

Premijerno prikazana početkom godine na filmskom festivalu u Sundanceu, akcijska kriminalistička avantura LJUBAV I KRVOPROLIĆE odmah je izazvala pozitivne reakcije kada je film popraćen ovacijama publike nakon prvog prikazivanja. Riječ je o redateljskom uratku Rose Glass, njezinom drugom dugometražnom filmu u karijeri koji je nakon Sundancea prikazan na festivalu u Berlinu gdje je doživio europsku premijeru te pokupio dodatne hvalospjeve kritičara. LJUBAV I KRVOPROLIĆE do danas je ostao jednim od najhvaljenijih kritičarkih filmova 2024. godine u kojem su glavne uloge ostvarile nominirana za nagradu Oscar Kristen Stewart te Katy O’Brian kojoj je ovo ujedno i prva glavna uloga u nekom filmu. U nekoliko dosadašnjih intervjua, O’Brian je izjavila da je za lik Jackie kojeg tumači u filmu morala odraditi audiciju čak šest puta, ali je na kraju uspjela dobiti ulogu uvelike zahvaljujući i tome što se jedno vrijeme svog života profesionalno bavila bodibildingom čime se, uostalom, i bavi njezin filmski lik. Da je dobila ulogu u filmu LJUBAV I KRVOPROLIĆE, O’Brian je saznala putem društvenih mreža kada joj je jedan obožavatelj poslao objavu rezultata s audicije. Pored dvije glavne glumice u filmu se također pojavljuje i uvijek sjajni Ed Harris, višestruko nominiran za nagradu Oscar, u ulozi oca kriminalne obitelji kojoj pripada lik kojeg tumači Stewartica. Redateljica i ko-scenaristica Rose Glass na taj je način za svoj neo-noir film okupila zbilja impresivnu glumačku postavu koja na najkvalitetniji mogući način dočarava mračnu priču o požudi, ljubavi i nasilju smještenu na samom kraju osamdesetih godina prošlog stoljeća usred malog gradića u Novom Meksiku. Akcijski avanturistički triler LJUBAV I KRVOPROLIĆE u domaća kina stiže u četvrtak, 1. kolovoza!

Film LJUBAV I KRVOPROLIĆE eklektična je nabrijana priča o mladoj, ali povučenoj voditeljici teretane Lou koja upoznaje Jackie, ambicioznu djevojku koja se nalazi tek u prolazu kroz mali gradić usred ničega na putu do Las Vegasa gdje se planira natjecati u bodibildingu. Njih dvije vrlo se brzo sprijatelje, ali će ih prijateljstvo odvesti u neočekivano nasilje te zamršenu mrežu Louine kriminalu odane obitelji. Ovaj opako ugodan film je drugi dugometražni uradak u karijeri Rose Glass, a prvi koji se odvija u američkom okolišu koji u njezinim rukama podjednako izgleda poznatim, ali i svježim. Redateljica Glass svoj je prvi film režirala 2020. godine kad je debitirala s iznimno hvaljenim filmom “Saint Maud”, još jednim nabrijanim djelom koje je istraživalo teme vjere i ludila, a koje je do danas postalo kultnim klasikom. No, za razliku od svog pomalo klaustrofobičnog prvijenca, redateljica Glass je uz pomoć svoje kolegice scenaristice Weronike Tofilske s filmom LJUBAV I KRVOPROLIĆE odlučila “izaći na ulice” te prikazati svu raskoš američkog zapada s njegovim otvorenim cestama i crnim humorom te publici predstaviti pravi “triler s mišićima”: “Osjećala sam da će biti pozitivan izazov isprobati nešto drugačije u odnosu na moj prvi film. Kad govorimo o priči i odluci da ju napišem, suradnja s nekim uvijek donese nešto novo i uzbudljivo. Znala sam da želim stvoriti nešto nabrijano i bombastično s puno crnog humora”, u jednom je intervjuu izjavila redateljica Glass. Iz tog aspekta nije niti čudno da je dosta kritičara u filmu LJUBAV I KRVOPROLIĆE primijetilo utjecaje velikih redatelja poput Jima Thompsona, braće Coen ili Davida Lyncha.

Dok je pisala scenarij za film LJUBAV I KRVOPROLIĆE, redateljica i ko-scencaristica Rose Glass za lik Lou je u glavi oduvijek imala samo i jedino Kristen Stewart. Premda je u početku osjećala rezervaciju oko toga da radi s tako velikom glumačkom zvijezdom obje su prema vlastitom priznanju vrlo brzo pronašle zajednički jezik, senzibilitet te smisao za humor: “Ponekad vam ponude neke uloge pa se nađete u razmišljanju o tome možete li ih odraditi, imate li to u sebi. No, kada sam pročitala scenarij odmah sam pomislila tko bi drugi mogao glumiti taj lik osim mene”, u jednom je intervjuu izjavila glumica Stewart te nadodala: “Dvoje likova u ovom filmu imaju dinamiku kakvu nigdje nisam ranije vidjela. Ne dobivaš često priliku tumačiti ženske likove koji se na ovakav način ponašaju te u konačnici izlaze kao pobjednice. Jer, realno, žene u ovom filmu pobjeđuju na ružan način koji je ponekad teško za gledati, ali znam da je upravo to ono što ženama diljem svijeta treba da vide na filmu”. S druge strane, za Katy O’Brian ovo je bila prva dramaturška glavna uloga premda je ranije nastupala u manjim ulogama u franšizama kao što su “Ant-Man i Wasp: Kvantumanija” i “Mandalorijan”. Glumica je priznala da joj rad na filmu nikako nije bio lak: “Kad sam pročitala scenarij bila sam iskreno prestrašena. Znala sam da će to biti najteža stvar koju sam do sada napravila u karijeri. No, upravo je to bio veliki izazov i u konačnici sam se potpuno zaljubila u lik Jackie te osjećala da ju upravo ja moram portretirati”.

Akcijski avanturistički krimić LJUBAV I KRVOPROLIĆE iznimno je inteligentan noir triler s elementima nasilja koji se isprepliću s bodibildingom, ubojstvima i seksom. Redateljica Glass uspjela je okupiti impresivnu glumačku ekipu – uz već spomenute Stewart, O’Brian i Harrisa u filmu u sporednim ulogama također nastupaju i Dave Franco te Jena Malone – koja na ekran iznosi vješto napisan scenarij koji na određeni način kanalizira slavnog američkog autora Elmora Leonarda. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova kritičara diljem svijeta film LJUBAV I KRVOPROLIĆE ima 94% pozitivnih ocjena, a postotak je temeljen na preko 250 zaprimljenih tekstova. Ocjena publike nimalo ne zaostaje – 82% gledatelja izjavilo je da im se film jako sviđa što je definitivno potvrda njegove kvalitete. Kritičari ističu Kristen Stewart kao najjaču kariku filma za koju se smatra da je ostvarila još jednu zamamnu ulogu u svojoj odličnim glumačkim nastupima sve bogatijoj karijeri.

Akcijski avanturistički triler LJUBAV I KRVOPROLIĆE u domaća kina stiže u četvrtak, 1. kolovoza!

Povezane vijesti