Romantična drama “Okus ljubavi” prava je poslastica za sve filmske sladokusce!

Bivši ljubavni par Juliette Binoche i Benoît Magimel nakon više od dvadeset godina ponovno zajedno i to u sjajnom filmu koji je osvojio nagradu za najbolju režiju u Cannesu!

Ljubitelji filmskih delicija konačno će doći na svoje, jer se od četvrtka, 7. ožujka u domaćim kinima u sklopu Mjeseca Frankofonije kojeg organizira Francuski institut u Hrvatskoj započinje prikazivati romantična drama OKUS LJUBAVI renomiranog vijetnamskog redatelja Anha Hunga Trana. Tran je našoj publici vjerojatno najpoznatiji po režiji voljene i nagrađivane drame “Miris zelene papaje” koja je, osim što je označila njegov redateljski prvijenac, također bila i nominirana za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Slična je priča i s OKUSOM LJUBAVI, njegovim novim francuskim filmom koji je ujedno bio i službeni kandidat svoje države za ovogodišnju prestižnu nagradu Oscar. Izbor tog filma kao francuskog predstavnika bio je pomalo i iznenađenje budući su svi očekivali da će ta čast pripasti “Anatomiji pada” redateljice Justine Triet čija je sudska triler drama postala velikim kino hitom. No, očito se OKUS LJUBAVI na puno drugačiji način dojmio one koji odlučuju o službenim kandidatima za Oscara u Francuskoj, a njihovoj odluci svakako je pripomogla i nagrada za najbolju režiju koju je upravo za ovaj film Hung Tran osvojio u Cannesu. OKUS LJUBAVI do danas je prikazan na mnogim uglednim međunarodnim festivalima gdje je osvojio brojne nagrade i priznanja te pobrao hvalospjeve filmske struke i publike.

Godina je 1885., a Eugénie je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u jednu vrstu romantične povezanosti. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugénie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugénie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.

Dva glavna lika u filmu koja se nalaze u jednoj vrlo unikatnoj romantičnoj povezanosti glume francuske superzvijezde Juliette Binoche i Benoît Magimel. Riječ je o bivšem ljubavnom paru koji se od 1998. do 2003. godine nalazio u vezi, a koji također ima i danas 23-godišnju kćerku. No, Binoche i Magimel od razvoda praktički nisu razgovarali što je kod glumice, inače dobitnice prestižne nagrade Oscar za remek-djelo “Engleski pacijent”, prije početka snimanja OKUSA LJUBAVI izazvalo određenu dozu nervoze. U intervjuima prije početka službenog prikazivanja filma u kinima to je i priznala: “Bila sam poprilično nervozna prije nego smo počeli raditi na filmu. Godinama sam tražila da se vidimo, da porazgovaramo o svemu, ali to se jednostavno nikad nije dogodilo. I onda je on odjednom pristao glumiti u ovom filmu te sam postala svjesna da ćemo se sada konačno vidjeti”, izjavila je Binoche. Ipak, suprotno očekivanjima, glumica nije oklijevala raditi s Magimelom nakon što je čula da će i on nastupiti u OKUSU LJUBAVI. Tijekom njezine dugogodišnje karijere koja sada uključuje preko stotinu filmova, Binoche je u javnost izašla samo dva puta s kritikom svojih kolega tijekom snimanja. Jedan je bio Jeremy Irons za vrijeme snimanja filma “Požuda”, a drugi Vincent Lindon s kojim je snimila romantični triler “Obje strane oštrice” kojeg je hrvatska publika prošlog siječnja gledala u kinima. No, rad s Magimelom, kako je sama izjavila, bio je poprilično ugodan s obzirom na njihovu prošlost.

Koliko su Binoche i Magimel odlično odradili posao govore i izvrsne kritike koje je film dobio upravo za njihove glumačke nastupe. Na popularnoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, romantična drama OKUS LJUBAVI do danas je skupila čak 97% pozitivnih ocjena filmske struke što ga svakako smješta među najbolje ocijenjene filmove 2023. godine uopće. Lik kojeg tumači Benoît Magimel prvi put se pojavljuje u romanu “Život i strast Dodina Bouffanta” autora Marcela Rouffa koji ga je djelomično temeljio na stvarnom sladokuscu i slavnom gastronomu Anthelmeu Brillatu – Savarinu. Kako bi OKUS LJUBAVI bio što autentičnijim u prikazu kuhanja i konzumacije kuharskih specijaliteta, u filmu se u velikoj većini slučajeva priprema i jede prava hrana, a glavni gastronomski savjetnik prilikom snimanja filma bio je Pierre Gagnaire, najpoznatiji moderni francuski kuhar, ujedno dobitnik i triju Michelinovih zvjezdica. Jedna od scena iz filma koja će gledateljima svakako ostati urezana u sjećanje jest konzumacija ptice ortolan, ali važno je napomenuti da je, za razliku od drugih stvari u filmu, ovdje ipak riječ o umjetnoj hrani budući je lov na ortolane u Francuskoj zakonom zabranjen još 1999. godine.

Raskošna, senzualna i nevjerojatno simpatična gurmanska romansa OKUS LJUBAVI svakako spada u jedne od najprimamljivijih filmskih specijaliteta na trenutačnom kino repertoaru. Sjajno odglumljena, prekrasno snimljena, tečno napisana i stručno režirana ova kulinarska romantična priča svoje će gledatelje odvesti na uzbudljivo dvosatno putovanje u ne tako davnu prošlost uz fantastične nastupe još uvijek predivne Juliette Binoche i karizmatičnog Benoîta Magimela.

Romantična drama OKUS LJUBAVI u domaća kina stiže u četvrtak, 7. ožujka.

Povezane vijesti