“Noć zločina” savršeno je atmosferičan i mračan triler o istinitom događaju!

Novi film redatelja Dominika Molla apsolutno je izdominirao francuskim nagradama, a svoje uzore pronašao je u remek-djelima Bonga Joona-hoa i Davida Finchera!

Dominik Moll u svojoj karijeri koja se proteže na skoro trideset godina nije režirao velik broj naslova. Štoviše, režirao ih je svega šest, ako gledamo isključivo dugometražne igrane filmove, prije nego se prihvatio svog sedmog uratka – kriminalističkog misterija NOĆ ZLOČINA. Ovaj savršeno atmosferičan i mračan triler snimljen je prema romanu autorice Pauline Guéna, a ove je godine apsolutno izdominirao dodjelom prestižne nagrade Cesar, inače francuskog pandana američkom Oscaru. Od deset nominacija koliko ih je dobio, NOĆ ZLOČINA je u konačnici potvrdio njih šest te postao velikim pobjednikom večeri osvojivši nagradu u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i sporednog glumca. U konkurenciji su mu se, između ostalih, nalazili i iznimno hvaljeni te također nagrađivani filmovi “Priča s Pacifika”, “Nevin” i “Zauvijek mladi” – sva ostvarenja koje je domaća publika tijekom ove godine imala priliku vidjeti u hrvatskim kinima. Od četvrtka, 7. prosinca publika će u kinima konačno pogledati i ovog laureata, sjajan krimić koji kroz priču o istrazi ubojstva jedne djevojke zapravo priča priču o modernom francuskom društvu.

U gotovo svakoj policijskoj postaji na svijetu detektivi se neminovno suočavaju s barem jednim slučajem koji ostaje neriješen. Što je gnjusniji zločin, to on više proganja one čija je dužnost riješiti ga. Upravo se u toj situaciji našao Yohan Vives – mladi, tek promovirani kapetan policije kad započne s istragom odvratnog ubojstva mlade djevojke imena Clara u gradiću Grenobleu. Jasno je da je zločin počinjen s predumišljajem te da divljački način na koji je izvršen sugerira osvetu. Vivesov tim metodično istražuje sve detalje Clarinog života, otkrivajući njezine tajne u nadi da će pronaći ubojicu. Siguran u to da je glavni osumnjičeni njezin bivši ljubavnik, Vives se suočava s drugim, puno kompliciranijim pitanjem: koji od njezinih bivših ljubavnika bi mogao biti počinitelj ovog zločina?

Pored šest osvojenih nagrada Cesar kriminalistički triler NOĆ ZLOČINA također je osvojio i dvije nagrade Lumiere od kojih je jedna u kategoriji najboljeg filma godine. Nakon što je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu kritika je o filmu gotovo instantno počela pisati hvalospjeve, a do danas je na popularnoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem ocjena filmske struke ovo djelo skupilo čak 94% pozitivnih kritika. No, ono što svakako ohrabruje nisu samo pozitivne ocjene kritike, već i publike. Naime, na istoj stranici film ima 95% pozitivnih ocjena publike što ga svakako svrstava u sam vrh najbolje ocijenjenih naslova godine. Film NOĆ ZLOČINA surova je misterija koja je “istovremeno iznimno efektna i briljantno odglumljena, u kojoj procedure i načini razmišljanja pojedinaca otkrivaju oštećeno društvo” (Cineuropa), postavljajući teška pitanja onima koji provode zakon u svijetu u kojem dominiraju muškarci te o njihovoj sposobnosti nošenja s nasilnim zločinima koji se, gotovo rutinski, provode nad ženama.

Pauline Guéna, autorica knjige “18.3 – Godina dana s policijskim kriminalističkim odjelom” (18.3. – A Year With the Crime Squad) kao što sam naslov kaže provela je punih godinu dana s pripadnicima policijskog odjela koji su zaduženi za rješavanje slučajeva teških ubojstava ili razbojstava, a redatelj Moll i njegov učestali scenaristički suradnik Gilles Marchand odlučili su adaptirati jedno poglavlje iz njezine knjige, jedan neriješeni slučaj kroz čije bi neizostavne i nepredvidive preokrete u svakoj sljedećoj sceni gledateljima predstavili ono s čime se detektivi suočavaju. Budući je autorica Guéna provela iznimno puno vremena baveći se istraživanjem za knjigu odbila je sudjelovati u pisanju scenarija, a tu se za redatelja Molla i Marchada javila svojevrsna dilema: oni su bila dvojica muškaraca koja su željela iz ženske perspektive ispričati priču o svijetu u kojem dominiraju muškarci. No, kako je u jednom intervjuu istaknuo Moll mogli su je nazvati u bilo kojem trenutku i ispitati sve tehničke pojedinosti iz knjige što im je svakako olakšalo proces pisanja scenarija: “Vjerujem da priča ovog filma poprilično rezonira s temama koje su trenutno vrlo prisutne u našem društvu, a koje je pokrenuo #MeToo pokret. Dobili smo jako puno pozitivnih reakcija ženskog dijela publike koje su rekle da su iznimno zahvalne za postojanje ovog filma”, istaknuo je Moll.

Kriminalistički triler NOĆ ZLOČINA vrlo je intrigantan, inteligentan, svjež, moderan, ali i mračan pogled na ljudsku psihu i sustav u kojem živimo. To je djelo koje možda neće dati odgovor na glavno pitanje, ali će dati stotine odgovora na stotine drugih pitanja koja niti ne znamo da želimo postaviti ili ih se bojimo izreći, a svejedno smo svjesni njihovog postojanja i njihove neizmjerne važnosti. Iz tog razloga NOĆ ZLOČINA spada u ovogodišnju obaveznu filmsku lektiru.

Sjajan kriminalistički triler NOĆ ZLOČINA u domaća kina stiže u četvrtak, 7. prosinca.

Povezane vijesti