Briljantan redateljski debi koji donosi dvije nove filmske zvijezde!

Pobjednik Zagreb Film Festivala te dobitnik nagrade Izvjestan pogled na festivalu u Cannesu, sjajna drama KAKO SE POSEKSATI oduševila je i kritiku i publiku!

U posljednje dvije godine iz Velike Britanije stigla su dva briljantna debija ženskih redateljica. Jedan je “Poslije sunca” Charlotte Wells za kojeg je Paul Mescal pobrao hvalospjeve filmske kritike i u konačnici osvojio niz priznanja te dobio nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji glavne muške uloge. Drugi je ništa manje kvalitetniji KAKO SE POSEKSATI 30-godišnje Molly Manning Walker u kojem je, pak, briljirala mlada Mia McKenna – Bruce. Osim što su im zajednička karika sjajni glumački nastupi glavnih zvijezda, oba filma su gotovo identičnog žanra – drame o odrastanju. No, dok Wells svoju priču postavlja u Tursku gdje njezina glavna junakinja provodi posljednje ljetovanje s ocem koji pati od depresije, Manning Walker svoju 16-godišnju Taru vodi na putovanje u Grčku tijekom ljetnih školskih praznika. Film KAKO SE POSEKSATI svoju je premijeru imao na festivalu u Cannesu gdje je pobijedio u iznimno cijenjenoj sekciji Izvjestan pogled, a nakon toga ostala priznanja i nagrade na raznim drugim festivalima počela su se praktički nizati sama od sebe. Na festivalu u Stockholmu film je osvojio nagrade za najbolji film, režiju te najbolji redateljski debi, Udruženje britanskih kritičara proglasilo je i Molly Manning Walker i Miju McKennu – Bruce najboljim zvijezdama u usponu, Europska filmska Akademija dodijelila je nagradu FIPRESCI redateljici za najveće europsko otkriće godine, a sam film dobio je tri nominacije za prestižnu britansku nagradu BAFTA uključujući i onu u kategorijama najboljeg britanskog filma te redateljskog debija. Pored svega toga, na Zagreb Film Festivalu održanom prošlog studenog u Hrvatskoj upravo je KAKO SE POSEKSATI najviše oduševio članove žirija koji su mu dodijelili nagradu Zlatna kolica za najbolji film festivala. Nesumnjivo je stoga zaključiti da tinejdžerska drama KAKO SE POSEKSATI spada u sam vrh filmskih ostvarenja godine koja nam konačno od ovog četvrtka, 22. kolovoza stiže u kina!

To je trebalo biti najbolje ljeto ikada. Tara, Sky i Em dolaze u grčki rezort gdje će

provesti odmor svih odmora, mjesto stvoreno za zabavu o kojem sanjaju svi britanski

tinejdžeri na pragu punoljetnosti. Tara je jedina od svojih prijateljica koja je još uvijek

djevica i čvrsto je odlučila da će ovo putovanje to promijeniti dok njezine frendice

istovremeno rade potpuni kaos. Ova šesnaestogodišnjakinja pije i pleše u rezortu, u

svim njegovim barovima i mračnim noćnim klubovima, sve dok ne upozna dvojicu

mladića s balkona susjednog hotela za koje se nada da će joj pružiti ljeto koje nikada

neće zaboraviti…

U svom redateljskom debiju ispunjenom blještavilom i susosjećanom pogledu na seks, prijateljstvo, pristanak te slatkom okusu konstantno pripitog i užarenog ljeta, redateljica Molly Manning Walker donosi nam živopisan, dirljiv, ali i bolno poznat portret tinejdžerstva. Kritičari diljem svijeta upravo su izrazito autentičan portret tinejdžerske adolescencije isticali kao najjaču kariku sjajne drame KAKO SE POSEKSATI koja je, prema mišljenju mnogih, iznjedrila dvije buduće zvijezde: redateljicu Manning Walker i glumicu McKennu – Bruce čiji će se idući projekti čekati s posebnom pozornošću. Redateljica Manning Walker u jednom je intervjuu izjavila da je ideja za priču došla iz njezinog sjećanja na ljetovanje u tinejdžerskim danima kada je vidjela mladu djevojku koja je pružala oralni seks muškarcu na pozornici tijekom zabave u baru u kojoj se nalazila: “To je bila početna točka pisanja scenarija. Nakon toga proveli smo iznimno puno vremena istraživajući u Maliji na Kreti. Zbilja smo željeli upasti u stvarni život tinejdžera koji provode praznike u tom rezortu i otkriti što se uistinu tamo događa. Također smo organizirali i nekoliko radionica tijekom kojih smo razgovarali sa 16-godišnjakinjama i 16-godišnjacima koji su nam opisivali što za njih znači pristanak na seks. Ono što smo čuli u njihovim odgovorima bilo je potpuno ludo”, objašnjava redateljica. Iako je željela snimiti film na jednom mediteranskom otoku, Manning Walker je zbog prisustva tamošnje mafije morala izabrati drugo mjesto odvijanja radnje pa je otišla na Maliju, na otoku Kreti gdje je dobila dodatnih tjedan snimanja i više statista.

Uloga Tare glumicu Miju McKennu – Bruce privukla je prvenstveno zbog toga što bi putem njezinog lika, na određeni način, mogla pružiti obrazovnu lekciju mlađoj publici. Ona sama ima 16-godišnju sestru što se poklapa s godištem lika kojeg tumači u filmu. U intervjuu za Britanski filmski institut redateljica Manning Walker izjavila je: “Od početka smo znali da će glumicu za ulogu Tare biti najteže pronaći, ali nakon što sam vidjela Mijinu snimku audicije odmah sam rekla da je to Tara. Mislim da je vrlo često koncept žrtve na ekranu netko tko je istraumatiziran i tko se iz toga ne može izvući, a ja sam se zbilja željela oduprijeti takvom nečemu. Razgovarale smo o tome da je upravo Tara od svih likova najglasnija u sobi, da je sposobna provaliti šalu u potpuno neprikladnim trenucima, baš kao što svi radimo kad se želimo izvući iz teških situacija”, rekla je redateljica. Očigledno je simbioza između redateljice debitantice i mlade glumice koja je do tada bila relativno nepoznata široj publici u potpunosti uspjela, jer je film KAKO SE POSEKSATI nakon premijerne projekcije u Cannesu dobio ovacije publike u trajanju od čak osam minuta. Upravo je u Cannesu cijela filmska ekipa privukla pažnju na sebe, jer su na crveni tepih prilikom premijere svog filma izašli pomalo neortodoksno: uz pjesmu “Hypnotize” slavnog autora Notorious B.I.G. gdje su mamili poglede publike i bljeskove fotoreportera: “Tijekom jutra kad smo se svi zajedno fotografirali bili smo pomalo nervozni, ali do navečer smo se potpuno opustili i jednostavno odlučili provesti najbolje što možemo”, priznala je u intervjuu za Vogue glumica McKenna – Bruce.

Drama KAKO SE POSEKSATI na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta do danas je skupila čak 97% pozitivnih ocjena struke, a postotak je temeljen na preko 140 zaprimljenih kritika. Bez sumnje se radi o jednom od najbolje ocijenjenih filmova godine koji će u gledatelju probuditi dvije potpuno različite emocije: emociju nostalgije za vremenom adolescencije koje se više nikada neće vratiti, ali i emociju iznimne nelagode, jer su određene scene koje se odvijaju u filmu takve da smo ih svi mi prije ili kasnije doživjeli, bez iznimke.

Briljantna drama KAKO SE POSEKSATI u domaća kina stiže od četvrtka, 22. kolovoza!

Povezane vijesti