Veliki redatelj Woody Allen snimio 50. film u karijeri!

Romantični triler UDAR SREĆE premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji gdje je pobrao ovacije publike i kritike!

Teško je povjerovati da netko tijekom svog života snimi čak pedeset dugometražnih igranih filmova, a gotovo nemoguće je da to isto napravi u moderno vrijeme. No, upravo je to jedan od razloga zbog čega se Woody Allen smatra najvećim američkim živućim redateljem koji je ove godine snimio svoj jubilarni, pedeseti film u karijeri – romatnični triler UDAR SREĆE. Zbog činjenice što je krajem studenog napunio 88 godina života – Allen je rođen u vrijeme kad su rođeni bake i djedovi glumaca njegovog novog filma – kao i zbog njegovih izjava u posljednjih nekoliko intervjua, postoje spekulacije da će mu upravo UDAR SREĆE biti ujedno i posljednji film višedesetljetne redateljske karijere obogaćene nekim od najvećih ostvarenja sedme umjetnosti poput “Annie Hall”, “Hannah i njezine sestre” ili “Završni udarac” te osvajanjem desetina uglednih nagrada i priznanja uključujući četiri Oscara, deset BAFTA-i, dva Zlatna globusa i jednog Grammyja. Bez obzira radilo se u konačnici o tek osrednjem filmu ili remek-djelu, svaki novi projekt Woodyja Allena dočekivan je s velikom količinom medijske pažnje, a njegovim se filmovima na najuglednijim svjetskim festivalima uvijek pridavala posebna pozornost. Izuzetak tako nije bio niti festival u Veneciji koji je u rujnu premijerno prikazao Allenov UDAR SREĆE koju je projekciju popratio gromoglasni pljesak publike u trajanju od desetak minuta. Očito je ovaj redateljski veteran i u 89. godini života i dalje više nego sposoban snimiti djelo koje će ne samo zaintrigrirati publiku i kritiku, već ju i oduševiti. Romantični triler UDAR SREĆE u hrvatskim kinima gledamo od ovog četvrtka, 11. siječnja!

Radnja romantičnog trilera UDAR SREĆE vrti se oko važne uloge koju sreća igra u svim našim životima. Fanny (Lou de Laâge) i Jean (Melvil Poupaud) na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesionalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom (Niels Schneider), svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati…

Romantični triler s elementima komedije UDAR SREĆE predstavlja mješavinu žanra u kojoj je Woody Allen odavno dokazao da se najbolje snalazi. Jedinstvenost ovog filma, međutim, u odnosu na njegova prethodna djela leži u činjenici što je ovo prvi film u njegovoj karijeri koji je u potpunosti snimljen na francuskom jeziku. Budući je radnja smještena u Parizu te kako se film snimao na stvarnim pariškim lokacijama, Allen je za svoj novi filmski pothvat zaposlio imlade francuske glumce. U lipnju 2022. godine u razgovoru uživo kojeg je redatelj radio s glumcem Alecom Baldwinom, natuknuo je da bi mu UDAR SREĆE mogao biti posljednji film u karijeri, a to je isto ponovio i u intervjuu koji je dao za Variety početkom rujna prošle godine istaknuvši kako više ne želi prolaziti proces skupljanja novca kako bi financirao svoje projekte. Za sam film UDAR SREĆE u jednom je intervjuu rekao:“’Udar sreće’ moderna je priča o romansi, strasti i nasilju smještena u moderni Pariz. Film smo snimali po cijelom gradu te nešto malo na seoskim područjima, a radnja se vrti oko dvoje mladih ljudi koji su stari prijatelji. Priča započinje bračnom nevjerom, a završava zločinom. Prekrasno ju je snimio Vittorio Storaro.”

Budući UDAR SREĆE u svojoj srži sadržava elemente trilera, drame i komedije, velika većina kritičara usporedila ga je s još jednim Allenovim izvrsnim ostvarenjem – “Završnim udarcem” iz 2005. godine koji, uz “Jasmine French” i “Ponoć u Parizu”, slovi kao ponajbolji redateljev film u 21. stoljeću. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, romantični triler UDAR SREĆE do danas je dobio 84% pozitivnih ocjena filmske struke. Film se još uvijek nije prikazao u velikom broju europskih kina tako da je Hrvatska jedna od prvih zemalja u Europi, pa i u svijetu, čija će publika imati priliku vidjeti najsvježiji Allenov scenaristički i redateljski uradak. Posljednji Allenov film koji smo imali priliku gledati u domaćim kinima bio je “Kišni dan u New Yorku”, a od tada je prošlo gotovo pet godina.

Woody Allen je bez sumnje veliki scenarist i redatelj. U cjelokupnoj povijesti kinematografije rijetko se može naći primjer umjetnika koji je sve filmove koje je režirao također i napisao, a Allen je jedinstven i po tome što je nevjerojatnih 36 godina za redom snimao minimalno jedan dugometražni igrani film godišnje. Naime, u razdoblju od 1982. godine kad je snimio “San ljetne noći” pa sve do 2017. godine i filma “Wonder Wheel”, Woody Allen je bez iznimke svake godine izbacio minimalno jedan film, a ponekad i dva. Takvo nešto teško će bilo tko ponoviti u nekoj skorijoj, a i daljoj budućnosti.

Romantični triler UDAR SREĆE u domaća kina stiže u četvrtak, 11. siječnja.

Povezane vijesti