Slavna Penelope Cruz ponovno briljira u napetom trileru NA RUBU!

Premijerno prikazana na festivalu u Veneciji te s pet nominacija za prestižnu nagradu Goya uključujući za najboljeg glumca i sporednu glumicu, ova socijalna drama s elementima trilera redateljski je dugometražni prvijenac Juana Diega Botta!

“Impresivno postignuće”, “Jedan od najboljih španjolskih filmova godine”, “Istovremeno emotivan i realističan”, “Film koji izaziva emocije”, “Izvanredan”, “Djelo koje govori stvarnu istinu”, “Iznimno važan” samo su neki od epiteta kojima je domaća, ali i međunarodna kritika okitila dramski triler NA RUBU, dugometražni redateljski prvijenac Španjolca Juana Diega Botta. Triler NA RUBU svoju je svjetsku premijeru imao prošle godine tijekom festivala u Veneciji. Premda nije prikazan u dijelu službene konkurencije, film je na sebe svakako privukao veliku pozornost kritike i publike koji su ga objeručke prihvatili, a dokaz njegove kvalitete svakako je činjenica što je nekoliko mjeseci kasnije pokupio čak pet nominacija za Goyu – najprestižniju španjolsku nagradu, ekvivalent britanske BAFTE, francuskog Cesara ili američkog Oscara. Film NA RUBU u domaćim kinima gledamo od četvrtka, 13. travnja, a ovim putem donosimo kino najavu.

Triler NA RUBU priča je o obitelji, ljubavi i solidarnosti. Započelo je odbrojavanje u životima troje likova čije se priče međusobno isprepliću tijekom krucijalnih dvadeset i četiri sata koja će promijeniti njihove živote zauvijek. Ova socijalna drama istražuje utjecaj stresa gospodarske situacije na osobne, međuljudske odnose te kako nam prijateljstvo i solidarnost može pomoći da prebrodimo najteže životne trenutke. Ovo je priča o uzbudljivoj utrci protiv vremena koja se odvija na periferiji jednog velikog grada.

Za svoj dugometražni prvijenac redatelj Botto angažirao je velikog španjolskog glumca Luisa Tosara i jednu od najvećih španjolskih glumica svih vremena Penelope Cruz. Njih dvoje, između ostalih, tumače glavne likove u tri različite priče koje se međusobno isprepleću tijekom stotinu minuta dugačke napete priče prema kojoj apsolutno nitko ne bi smio ostati ravnodušan. Nakon što se u posljednja tri desetljeća dokazala pravom filmskom divom, pojavivši se u nekim od najboljih i najhvaljenijih filmova također osvojivši i niz nagrada uključujući BAFTA-u i Oscar za izvrstan nastup u filmu “Vicky Cristina Barcelona”, slavna Penelope Cruz opet briljira u ovom ostvarenju u kojem je nanovo pokazala zbog čega je i dalje toliko tražena glumica.

Film NA RUBU po svojoj dramaturgiji uvelike podsjeća na uspješnice britanskog redatelja Kena Loacha, pogotovo njegove posljednje uratke “Oprostite mimoišli smo se” ili, još bolje, na canneskog lauerata “Ja, Daniel Blake”. Botto je scenarij za film napisao skupa s Olgom Rodriguez, svojom vjernom scenarističkom partnericom, ujedno i suprugom. Cijela ideja za film zapravo je proizašla iz želje Penelope Cruz za suradnjom na filmskom projektu s Bottom i to nakon što su skupa radili na jednom od njegovih kazališnih komada u kojem je Cruz nastupala. Botto do tog trenutka nikada nije režirao dugometražni film, ali nakon što je Cruz ušla u projekt kao jedna od glavnih glumica, ali i kao producentica, to ga je svakako ohrabrilo da se upusti najprije u pisanje priče, a nakon toga i režiju svog prvijenca.

Otkad je nastupila gospodarska kriza 2008. godine, u Španjolskoj se u prosjeku dogodi stotinu deložacija dnevno. Samo u posljednjih deset godina bez doma je ostalo preko 400.000 ljudi što je uistinu zaprepašćujuć podatak. Dramski triler NA RUBU na određeni je način kritika neoliberalnog kapitalizma koji guta sve pred sobom i koji je zapravo odgovoran za takvo katastrofalno stanje u kojem se našlo španjolsko društvo. Riječ je o iznimno kvalitetnom ostvarenju vrhunskih glumačkih izvedbi, u prvom redu Penelope Cruz i Luisa Tosara, ali i o vrlo važnom djelu čiji značaj će s vremenom sve više rasti.

Dramski triler NA RUBU u domaća kina stiže u četvrtak, 13. travnja.

Povezane vijesti