Remek-djelo “Prošli životi” romantična je priča na koju nitko neće ostati ravnodušan!

2 nominacije za nagradu Oscar!

5 nominacija za nagradu Zlatni globus!

3 nominacije za britansku nagradu BAFTA!

Najbolji film godine prema izboru

Nacionalnog udruženja kritičara SAD-a!

Još otkad se premijerno prikazala na festivalu u Sundanceu, romantična priča PROŠLI ŽIVOTI slovila je kao jedan od filmskih favorita za 2023. godinu. Ubrzo je film prikazan i u sklopu Berlinalea, a nakon toga uslijedile su projekcije i na ostalim uglednim međunarodnim festivalima gdje je malo po malo kritika naglašavala koliko je maestralan ovaj redateljski debi 35-godišnje Celine Song. Kako to obično biva krajem godine krenula je sezona filmskih nagrada, a PROŠLI ŽIVOTI su tu i dalje vodili glavnu riječ, premda se rijetko događa da film koji s distribucijom krene ranije opstane na glasu za podjelu nagrada. No, PROŠLI ŽIVOTI sasvim sigurno nije obično filmsko djelo – to je nevjerojatno dirljiva romantična priča o dvoje ljudi čiju međusobnu kemiju ne mogu razdvojiti niti različiti kontinenti na kojima se nalaze. Film PROŠLI ŽIVOTI najprije je dobio 5 nominacija za nagradu Zlatni globus i to u kategorijama najboljeg filma, režije, glavne glumice, scenarija i stranog filma da bi mjesec dana kasnije dobio 3 nominacije za prestižnu britansku nagradu BAFTA uključujući i onu u kategoriji najboljeg glumca. Upravo se troje glavnih glumaca filma – Greta Lee, Teo Yoo i John Magaro – konstantno ističu kao najjača karika ovog uratka skupa s iznimno dubokim scenarijem redateljice Celine Song koja je ujedno dobila nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, dok je sam film također dobio nominaciju za najbolji film godine. Remek-djelo PROŠLI ŽIVOTI u domaća kina konačno stiže u četvrtak, 8. veljače kada će i naša publika moći pogledati ovo vrhunsko filmsko ostvarenje prema kojem će malo tko moći ostati ravnodušan.

Nora i Hae Sung dvoje su duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči…

Kako bi na što realističniji način dočarala ponovni susret dvoje glavnih likova nakon dugog perioda razdvojenosti, redateljica Celine Song namjerno je odvojeno radila s glumcima Gretom Lee i Teom Yoom, ne dopuštajući im da previše vremena provode skupa na setu. U jednom od intervjua glumica Greta Lee istaknula je kako joj je bilo jako zabavno slušati komentare svoje rodbine i prijatelja koji su joj, nakon što im je obznanila da je prihvatila ulogu, rekli da su iznenađeni što ona uopće zna pričati korejskim jezikom. Podsjetimo, Greta Lee američka je glumica rodom iz Los Angelesa čiji su roditelji korejski imigranti. S druge strane, glumac Teo Yoo rodom je iz Njemačke gdje je i odrastao, a kasnije je završio studij glume u New Yorku i Londonu. Premda u filmu govori engleskim jezikom s teškim naglaskom, u stvarnosti Yoo vrlo tečno priča njemački, engleski i, logično, korejski.

Nacionalno udruženje filmskih kritičara SAD-a PROŠLE ŽIVOTE proglasilo je najboljim filmom godine. Riječ je o organizaciji filmskih kritičara Amerike koja još od ranih 60-ih godina prošlog stoljeća svake godine bira najbolji film od kojih mnogi završe s nominacijom za Oscara upravo u toj kategoriji. Neki od filmova koje je Nacionalno udruženje kritičara proglasilo najboljim, a koji su kasnije osvojili Oscara u modernoj povijesti uključuju filmove kao što su “Moonlight”, “Zemlja nomada”, “Narednik James”, “Djevojka od milijun dolara”, “Spotlight” i “Parazit”. Sam film PROŠLI ŽIVOTI do danas je osvojio gotovo stotinu nagrada i priznanja te skupio barem još toliko nominacija na različitim filmskim manifestacijama diljem svijeta, a nominacija za Oscara u kategoriji najboljeg filma godine samo je kruna njegove neupitne kvalitete. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, film PROŠLI ŽIVOTI do danas ima 96% pozitivnih ocjena temeljenih na preko 280 objavljenih kritika.

No, nije se film svidio samo kritičarima. Publika ga je jednako entuzijastično prihvatila te mu dala iznimno visoke ocjene. Na spomenutoj stranici Rotten Tomatoes PROŠLI ŽIVOTI imaju 84% pozitivnih ocjena publike, a korisnici popularne stranice IMDb dali su im također iznimno visoku ocjenu – 7,9/10 temeljenu na gotovo 70 tisuća zaprimljenih glasova. Remek-djelo PROŠLI ŽIVOTI svakako je jedan od najhvaljenijih i najbolje ocijenjenih filmova 2023. godine. To je bezvremenska priča smještena u moderno vrijeme u kojoj jedan lik u konačnici mora odabrati između dvije ljubavi – jedne koja predstavlja nostalgične dane mladosti u koje smo praktički svi zaljubljeni i kojima se želimo vratiti i druge koja označava realnost, s kojom se zbližila u zreloj dobi i prema kojoj gaji neizmjerne osjećaje privrženosti. Scenaristica i redateljica Celine Song u ovom se filmu bavi upravo istraživanjem takvih osjećaja i životnih odluka, a u sve je još ubacila i element imigracijske priče.

Početkom ove godine popularna američka internetska stranica IndieWire koja pokriva teme iz filmske industrije objavila je listu najboljih američkih nezavisnih filmova 21. stoljeća po godinama. Za 2023. godinu najboljim filmom proglasila je upravo PROŠLE ŽIVOTE čime se taj film našao u skupini s nezaboravnim remek-djelima kao što su “Rekvijem za snove”, “Izgubljeni u prijevodu”, “Planina Brokeback”, “Moonlight”, “Lady Bird” i “Minari”. Nesumnjivo je stoga zaključiti da je PROŠLI ŽIVOTI filmski dragulj kakav se u kino ponudi izuzetno rijetko viđa te koji svakako zahtijeva gledateljevu pozornost.

Maestralno ostvarenje PROŠLI ŽIVOTI u domaća kina stiže u četvrtak, 8. veljače!

Povezane vijesti