Remek-djelo “Anatomija pada” kreće u proširenu kino distribuciju!

Jedan od najatraktivnijih, najintrigantnijih i najboljih filmova godine dobio je četiri nominacije za nagradu Zlatni globus i jedan je od glavnih kandidata za Oscara!

U dosadašnjoj povijesti kino prikazivačke djelatnosti u Hrvatskoj izuzetno su se rijetko događale situacije u kojima neki film tek u drugom ili trećem tjednu prikazivanja dobije veći broj dvorana u kojima se može pogledati. Takvi su slučajevi gotovo uvijek bili rezervirani isključivo za one naslove koji su se započeli prikazivati prije dodjele Oscara, a nakon što su osvojili nagradu u glavnoj kategoriji – za najbolji film, zbog svog automatskog komercijalnog potencijala kina ih odluče ili vratiti na program ili jednostavno proširiti broj dvorana u kojima će se film prikazati. Iz te perspektive, situacija s filmom ANATOMIJA PADA svojevrstan je presedan, budući da to nije naslov koji je osvojio Oscara premda je već sada sasvim izvjesno da će biti jedan od glavnih konkurenata za tu najprestižniju nagradu u svijetu filma čije se nominacije objavljuju u utorak, 23. siječnja, a sama dodjela održat će se u nedjelju, 10. ožujka.

Remek-djelo ANATOMIJA PADA francuske redateljice Justine Triet u hrvatskim se kinima započeo prikazivati 21. prosinca i do danas ga je pogledalo preko 1.500 ljudi. Od ovog četvrtka, 4. siječnja domaća će publika u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci imati priliku pogledati film i u najmodernijim dvoranama našeg najvećeg multipleks lanca – CineStara koji je uslijed sjajne rezultatske gledanosti odlučio proširiti broj dvorana na kojima je do sada prikazivao ovo fascinatno djelo sedme umjetnosti. Podsjetimo, film ANATOMIJA PADA ovogodišnji je pobjednik festivala u Cannesu gdje je ovjenčan nagradom Zlatna palma, a početkom prosinca osvojio je čak šest nagrada Europske filmske Akademije – svojevrsnog europskog Oscara – i to, između ostalih, u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i glumice. Otprilike u isto vrijeme objavljene su i nominacije za predstojeću dodjelu nagrade Zlatni globus koja je tradicionalno dobar pokazatelj onih naslova koji će konkurirati i na Oscarima. ANATOMIJA PADA dobila je četiri nominacije i to sve u najvažnijim kategorijama – za najbolji film (drama), režiju, glavnu glumicu i scenarij.

Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem kritičarskih tekstova diljem svijeta, film ANATOMIJA PADA do danas je skupio 96% pozitivnih ocjena filmske kritike, a postotak je temeljen na preko 220 zaprimljenih tekstova. Ocjena publike na istoj stranici iznosi čak 90% što je svakako pokazatelj da se radi o iznimnom filmskom ostvarenju, a kada se tome pridodaju i razne liste najboljih filmova godine na kojim se film uredno pojavljuje posljednjih tjedana jasno je da je upravo ANATOMIJA PADA jedan od onih kino naslova koji se nikako ne smiju propustiti. Kao iznimno inteligentna i razigrana priča, ANATOMIJA PADA film je u kojoj njegova glavna glumica Sandra Hüller jednostavno briljira. Kritičari i razni filmski umjetnici upravo su glumicu označili kao najjaču kariku ANATOMIJE PADA, skupa s vrlo intrigantnim, kompleksnim, ali i detaljno razrađenim scenarijem prepunom sjajnih dijaloga kojeg su skupa napisali redateljica Triet i njezin suprug Arthur Harari.

Posljednjih godinu dana Sandra, njezin suprug Samuel te njihov jedanaestogodišnji sin Daniel žive u zabačenoj kućici malog gradića u francuskom alpskom području. Nakon što je Samuel pronađen mrtav u snijegu podno planinske kolibe, policiji nije najjasnije je li riječ o ubojstvu ili je Samuel počinio suicid. Uskoro njegovu sumnjivu smrt proglase ubojstvom, a Sandra postaje glavnom osumnjičenom. Ono što će uslijediti nije samo istraga okolnosti Samuelove smrti, već i intrigantno psihološko putovanje u dubinu Sandrinog i Samuelovog učestalo konfliktnog odnosa.

Povezane vijesti