Najveći živući američki redatelj Martin Scorsese ovaj je film proglasio remek-djelom!

Dobitnik posebne nagrade povodom 75. obljetnice festivala u Cannesu TORI I LOKITA novi filmski dragulj renomirane braće Dardenne stiže u kina!

Humanizam je oduvijek bila glavna tema velike većine filmova koje su do sada u svojim karijerama režirali Jean-Pierre i Luc Dardenne, renomirana braća redatelji iz Belgije. Njih su dvojica započela režirati još krajem sedamdesetih, a do danas niti jedan film nisu snimili odvojeno – iza svih projekata u potpisu stoje upravo braća Dardenne koja su na taj način stvorila i svojevrsni brend kada je u pitanju umjetnički, festivalski film. Braća su do danas skupila preko stotinu nagrada s različitih uglednih međunarodnih festivala među kojima se posebno ističu one iz Cannesa. Tamo su, naime, braća Dardenne u posljednjih dvadeset godina osvojila sve što se osvojiti može – dvije Zlatne palme za najbolji film (“Rosetta” i “Dijete”), nagradu za najbolju režiju (“Mladi Ahmed”), nagradu za najbolji scenarij (“Lornina šutnja”), veliku nagradu žirija (“Dječak s biciklom”) kao i nagradu ekumenskog žirija (“Rosetta” i “Sin”).

Njihov posljednji u nizu uspješni uradak zove se TORI I LOKITA, a u Cannesu su i za njega osvojili priznanje – posebnu nagradu povodom 75. obljetnice ovog svjetski najpoznatijeg i najuglednijeg filmskog festivala. Film TORI I LOKITA koji u domaća kina stiže u četvrtak, 20. travnja nije samo oduševio kritiku i publiku koji su mu udijelili ovacije nakon premijerne projekcije u Cannesu, već i najvećeg živućeg američkog redatelja Martina Scorsesea – čovjeka koji u preko pedeset godina karijere iza sebe ima neke od najvećih filmova u povijesti kinematografije, od “Taksista” preko “Razjarenog bika” i “Dobrih momaka” pa sve do “Irca”, a koji je upravo TORI I LOKITU proglasio pravim remek-djelom: “Osim što je jedan od najpotresnijih, TORI I LOKITA također je i jedan od najvećih filmova braće Dardenne. Pravo remek-djelo!”.

Priča nevjerojatnog filma TORI I LOKITA prati mladog dječaka Torija i tinejdžericu Lokitu koji su napustili svoje rodne države Kamerun i Benin kako bi započeli s novim životom u Belgiji. Njih dvoje pokušavaju se snaći na sve moguće načine kako bi pronašli posao na crnom tržištu i poslali novac natrag svojim obiteljima. Tijekom zajedničkog putovanja, njihovo prijateljstvo stvara neraskidivu međusobnu povezanost koja im pomaže preživjeti. U nadi da će dobiti papire za ostanak u zemlji, njih dvoje ubrzo otkrivaju da postoji niz prepreka koje im stoje na putu. Zajedno se moraju boriti za svoje prijateljstvo i živote dok se svijet oko njih polagano započinje urušavati. Ipak, vjerujući u bolje sutra i bolji život, njihova borba zadivljujući je dokaz snage ljudskog duha te hrabrosti njihovog odnosa.

Premda su braća Dardenne odavno ugledni i poznati redatelji, oni nisu zvijezde ovog filma. Njegove prave zvijezde su filmski naturščici – Pablo Schils i Joely Mbundu. Njih dvoje tumače naslovne likove Torija i Lokitu, a upravo im je ovaj film bio prvi susret s glumačkim iskustvom. Mladi Pablo Schils rođen je 2009. godine u Belgiji, a za sebe voli reći da je poprilično hiperaktivan i odan sportu. U školi je njegov glumački talent primijetio ravnatelj koji ga je ujedno i nagovorio da se prijavi za audiciju za ovaj film, a nakon nekoliko uspješnih pokušaja braća Dardenne su ga odabrala da glumi malog Torija. Tako je ovaj mladić sa samo 13 godina imao priliku prolaziti crvenim tepihom u Cannesu i popeti se na pozornicu prilikom preuzimanja posebne nagrade koju je film TORI I LOKITA osvojio.

Joely Mbundu s druge je strane nešto starija, 18-godišnja glumica također iz Belgije koja je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu proglašena jednom od deset najvećih europskih zvijezda u usponu. U jednom je intervjuu izjavila da je rad na filmu TORI I LOKITA te pogotovo rad s braćom Dardenne bio ispunjen ljubavlju i potpunim razumijevanjem što joj je bilo važno budući joj je to bio prvi glumački nastup uopće. Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta, TORI I LOKITA ima preko 88% pozitivnih ocjena što ga svakako čini jednim od najbolje ocijenjenih filmova godine do sada i novim filmskim draguljem u već ionako bogatoj karijeri ugledne braće Dardenne. Ovo je svakako djelo koje se nikako ne bi smjelo propustiti!

Filmski dragulj TORI I LOKITA u domaća kina stiže u četvrtak, 20. travnja!

Povezane vijesti