Berenice Bejo “ubila u pojam” svog supruga dok joj nije dao ulogu u svom novom filmu!

Horor komedija REZ! koju je napisao i režirao Michel Hazanavicius izazvala reakciju ukrajinskog instituta, ali i svečano otvorila jubilarni 75. Cannes film festival!

Prije 2011. godine kada je napisao i režirao remek-djelo “Umjetnik” malo tko je čuo za ime francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa. Do tada, on je snimio tek šačicu televizijskih filmova i tri solidne komedije. No, 2011. godina sve je promijenila kada je Hazanavicius snimio gotovo u potpunosti nijemi crno-bijeli film “Umjetnik” koji je, zahvaljujući svom tonalitetu, senzibilitetu, nostalgičnom pristupu, vrlo kvalitetnoj priči i genijalnim glumačkim ostvarenjima zasjenio sve druge uratke te godine i zasluženo osvojio pet prestižnih nagrada Oscar, među kojima su bili i oni za najbolji film i režiju. Sam Hazanavicius osvojio je Oscara upravo za režiju i na taj način se zauvijek upisao u filmske besmrtnike.

Od tada pa sve do danas Hazanavicius je postao jedan od omiljenih francuskih redatelja čije se svako novo djelo čeka s iznimnim nestrpljenjem. Koliko je u svijetu francuske kinematografije njegovo ime postalo snažno dovoljno govori i činjenica da je upravo njegova najnovija horor komedija REZ! pozvana kako bi otvorila jubilarni 75. filmski festival u Cannesu prošlog svibnja. Kao apsolutno najugledniji filmski festival, Cannes svakako pazi da za svoje otvaranje ne stavlja bilo kakav film, a horor komedija REZ! bila je, očito, pun pogodak, jer je nakon premijerne projekcije film pobrao hvalospjeve i kritike i publike.

Posebno je zanimljivo bilo na konferenciji za medije održanoj nakon premijere filma na kojoj je jedna od glavnih glumica Berenice Bejo jedva dočekala pitanje kako to da je ponovno nastupila u filmu Michela Hazanaviciusa koji joj je ujedno i suprug. Njih dvoje zajedno snimaju filmove još od 2006. godine tako da se radi o vrlo plodonosnoj poslovnoj povezanosti, ali po riječima glumice Bejo njezin suprug za film REZ! nije imao namjeru da ona nastupi u njemu: “Rekao mi je: ‘Vrlo mi je žao, ali ovaj put nećemo raditi zajedno. Za ovaj lik ne treba mi lijepa osoba kao što si ti’, na što sam mu ja odgovorila da uopće ne razumijem što to znači.”, Glumica je nastavila: “A onda se Michel zarazio virusom Covid-19 i morala sam se brinuti o njemu, bio je jako slab. I u trenutku slabosti upitao me želim li pročitati scenarij na što sam mu rekla da nemam vremena, jer ionako neću glumiti u njemu.”

No, glumica je na kraju skupa sa svojim sinom ipak pročitala scenarij i oboje su ostali oduševljeni, a tijekom čitanja su se smijali do iznemoglosti. Na kraju su ipak odlučili raditi zajedno pa je Bejo dobila ulogu šminkerice na filmu. Hazanavicius je prilikom povratka u Cannes rekao da je pravo zadovoljstvo i čast otvoriti tako ugledan festival, pogotovo nakon što u prethodne dvije godine zbog pandemije festival niti nije bio onaj pravi, raskošan na kakav su filmaši naviknuli.

Zanimljivo je i to da se film uopće nije trebao zvati REZ!, već je originalan naslov filma glasio “Z (kao Z)”, ali je netom prije canneske premijere – kada se već znalo koji će film otvoriti festival – ukrajinski institut dignuo paniku naglasivši da je znak Z proratni simbol ruske agresije na Ukrajinu. U svojem pismu upućenom festivalu, Institut je naglasio da se znak Z smatra proratnim ruskim simbolom kojeg koriste proruski demonstratori diljem Europe te je zamolio da se naslov promijeni i time ukaže gesta protiv barbarstva, nasilja i terora koje provodi ruska vojska. Premda je redatelj Hazanavicius u prvih mah izjavio da je premijera filma preblizu da bi se promijenio naslov filma, to je na kraju učinjeno pa se njegova horor komedija sa zombijima zove REZ!.

Horor komedija REZ! jedan je od najinovativnijih, najveselijih i najhumorističnijih ljubavnih pisama filmu i filmskom stvaralaštvu. U napuštenoj zgradi snimanje niskobudžetnog horor filma sa zombijima praktički se raspada. Redatelj ne prestaje zlostavljati glumce i filmsku ekipu svojim odvratnim ponašanjem, a uskoro im otkriva svoj plan ubrizgavanja nove doze energije i uzbuđenja u projekt: otključavanje prastarog zombi prokletstva. U suludom jednom kadru u kojem započinju letjeti dijelovi i izlučevine ljudskog tijela, glumci će se uskoro pronaći u borbi s pravim zombijima (a i redateljem) prije nego što njihov film dođe do šokantnog završetka i odjavne špice… No hoće li i tada cjelokupna priča biti ispričana?

Povezane vijesti